ForumDreptul de a cere rezerva se mosteneste? - leonard44
leonard44
Posts: 2
oct 28 2014, 16:37  

http://www.partaje-avocati.ro/legislatie/legislatie-partaj-succesoral/reductiunea-liberalitatilor-excesive.htm
Pe Site-ul de mai sus găsesc :
"Acţiunea pornită de moştenitorii rezervatari poate fi continuată de succesorii acestora şi cei care le înfăţişează drepturile, nu însă şi de către alte persoane care ar avea alte interese, cum ar fi creditorii defunctului, alţi legatari etc."
dar şi
"Acţiunea în reductiune are caracter personal patrimonial şi este prescriptibilă în termen de 3 ani potrivit art. 3 din Decr. nr.167/1958. Acţiunea introdusă de unul dintre moştenitorii rezervatari nu profită celorlalţi rezervatari; fiind o acţiune strict personală, titularul acţiunii are un drept propriu, personal. Există opinii care dau şi creditorilor moştenitorilor rezervatari dreptul de a intenta acţiunea în reducţiune pe calea acţiunii oblice, bazându-se pe caracterul patrimonial al acesteia."

Deduc că, dacă acţiunea nu ar fi pornită de moştenitorul rezervatar (de exemplu intenţionat) aceasta nu mai poate fi pornită de succesorii/moştenitorii acestuia, adică acest drept expiră cu decesul moştenitorului rezervatar. Probabil că “fiind o acţiune strict personală” subliniază această deducţie a mea.
Dacă am fi în Moldova ar fi clar, căci acolo alinatul 3, al art. 1523 al Codului Civil spune:
“(3) Dreptul moştenitorului de a primi o parte din moştenire în calitate de cotă din rezerva succesorală nu se transmite moştenitorilor lui.”
Dar suntem în România. Care lege/articol reglementează clar această problemă, adică există în România un articol echivalent?
Vă multumesc mult.
leonard44
Posts: 2
oct 28 2014, 20:18  
Am gasit ceva in Codul Civil Roman:

Art. 1.093. - Reductiunea liberalitatilor excesive poate fi ceruta numai de catre mostenitorii rezervatari, de succesorii lor, precum si de catre creditorii chirografari ai mostenitorilor rezervatari.

Inteleg bine, ca acest articol arata ca in Romania situatia este exact opusa celei din Moldova, adica ca mostenitorii mostenitorului rezervatar pot cere, dupa decesul acestuia, rezerva succesorala pe care acesta n-a cerut-o, chiar daca n-a cerut-o intentionat?